BRUSSEL
GEZOND STADSGEWEST vzw

BRUXELLES
VILLE REGION EN SANTE asbl

BRUSSELS
HEALTHY CITY REGION npo

personnage

fr.en.nl

Welkom op de website van “Brussel Gezond Stadsgewest”! Het project is nu geïntegreerd in het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn, Brussel-Hoofdstad.


Menen - Weststation – Sint-Jans-Molenbeek

De Menenwijk is een oude industriële wijk met een zeer hoge bevolkingsdichtheid, naast het Weststation in Molenbeek. Hij wordt afgebakend door de Steenweg op Gent en de Karper-, Kortrijk- en Vandenpeereboomstraat. Het project bestond uit de bezetting van de braakliggende straathoeken, met de bedoeling een duurzaam bewonerscomité op te richten, opnieuw te investeren in leegstaande ruimtes en de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren.


Methodologie

Er werd een diagnostische wandeling uitgevoerd vrijdagavond 4 mei 2007.

Er waren ook pedagogische reizen, met bezoeken aan groene ruimtes en andere BGS-projecten.


Resultaten

Met dit project kon de komst van het wijkcontract Menen (of Weststation) voorbereid worden en werd het opgenomen in de financiering door de wijkcontracten (het wordt momenteel dus gerealiseerd).

Dit project heeft ook geleid tot voorstellen voor de inrichting van de openbare weg met het oog op het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling. Het plan is momenteel zelfstandig op lokaal niveau en wordt beheerd door Centrum West.


Interactie met andere projecten in de buurt

Wijkcontract Menen, inrichting van het Weststation.
Uitwerking van een richtplan met de medewerking van Inter-Environnement Bruxelles (IEB).


In de toekomst

Er werd een nieuwe diagnostische wandeling gevraagd door de bewoners.